Keresés

ÉPKO-2016 Konferencia

Beszámoló a XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciáról   (2016. június 1-5. Csíksomlyó, Jakab Antal Ház)

Bite Pálné dr. MMK Környezetvédelmi Tagozat Szakértői Testület elnöke

Immáron  20.  alkalommal  került  megrendezésre   a  „Mérnökök   pünkösdi búcsúja” (Kontra Jenő megnyitó szavait idézve).

A plenáris ülésen Dr. Köllő Gábor elnök úr, valamint az elnökség tagjai üdvözölték a jubileumi konferencia résztvevőit és megemlékeztek a korábbi konferenciákról.  Ezt  követően  több  érdekes  előadás  hangzott  el,  amelyek közül kiemelném Kontra Jenő (BPMK elnökségi tag) előadását, amely átfogó energiai körképet adott mind Európa, mind Magyarország energiaellátásáról.

A konferencián kb. 180-200 résztvevő volt, igen sok egyetemista Erdélyből, Felvidékről, Magyarországról. 5 szekcióban, mindegyikben 10-12 előadás hangzott el építőanyag, építészet, vasút-, hídépítés, vasbeton-, acélszerkezetek, épületgépészet, környezetvédelem, építéstechnológia, útépítés témakörökben.

A környezetvédelmi szekció, az MMK Környezetvédelmi tagozatának kezdeményezésére, 7 évvel ezelőtt került be a konferencia témakörébe. Kezdetekben csak néhány résztvevő érdeklődését keltette fel ez a szakterület. Ez évben 7 környezetvédelemmel kapcsolatos előadás hangzott el, és az F. terem kicsinek bizonyult! Több előadás foglalkozott a talajvizsgálatokkal, de hangzott el előadás az agrárgazdasági beruházások főbb környezetvédelmi kéréseiről (Dr Feketéné, Bicskei Éva, az MMK Környezetvédelmi tagozat elnökségének tagja) is. Az általam tartott, zajárnyékoló falak hatékonyságának növelésével foglalkozó előadás különösen az erdélyi diákok érdeklődését keltette fel. A zöldhomlokzati rendszerekkel foglalkozó egyetemi hallgató (Holczer Eszter) TDK munkájához több hasznos hozzászólást, ötletet kapott a résztvevőktől.

A konferenciához kapcsolódó kiállításon, a Frankó Kft, Granuflex Kft és a Moratus Kft zaj- és rezgéscsökkentési termékek (rugalmas elemek gépészeti, vasúti zaj, rezgés csökkentésére, zajszegény dilatációk stb.) gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

A bensőséges hangulatú konferencia rendkívül eredményes volt a különböző egymástól elhatárolódó szakterületek megismerésére, a továbbfejlesztéshez szükséges kapcsolatok kialakítására.

A konferencia résztvevői mind így búcsúztak „Jövőre veled ugyanitt”.