Keresés

2020 ünnepi ülés

A Környezetvédelmi Tagozat ünnepi ülésére 2020. január 29-én került sor az MMK székházában. Az ülést Nagy Gyula, az MMK elnöke nyitotta meg, majd utána Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója mondta el köszöntőjét. Beszédében a környezetvédelem és a klímavédelem szükségességéről beszélt. Elmondta, hogy jelentős változásnak vagyunk tanúi a klímaváltozás elleni harc fontosságának megítélésében. Jelentős a társadalmi igény a hatékony klímapolitika megvalósítására és ennek elérésében jelentős szerep hárul a mérnökökre, a környezetvédelmi szakemberekre.

Az ülésen került sor a Környezetvédelmi Tagozat által bevezetendő klímavédelmi szakértői tanúsítás bejelentésére. A tanúsítás célját és feltételeit Parragh Dénes a Tagozat elnöke ismertette. Ezután dr. Botos Barbara a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a nemzetközi és hazai klímapolitikáról. A tájékoztatóban Helyettes Államtitkár Asszony ismertette a Kormány által elfogadott energia- és klímapolitikai dokumentumokat. Beszélt a megújuló energia pályázat sikeréről, és arról az eredményes együttműködésről, melyet a Mérnöki Kamarával illetve a Környezetvédelmi Tagozattal sikerült az elmúlt évek során kialakítani.

Ezek után került sor a díjak átadására. A kitüntetettek laudációját Dr. Fekete Jenő György a Kuratórium elnöke ismertette.
2019-ben a Környezet védelméért” kitüntetésben részesült Laki Ferenc (Komárom-Esztergom megye), Lovrityné Kiss Beáta (Csongrád megye) és Tóth Vilmos (Tolna megye).
A „Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért” kitüntető oklevélben részesült Dr. Farsang Andrea (Szegedi Tudományegyetem), Dr. Koncsos László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és Dr. Zákányi Balázs Zsolt (Miskolci Egyetem).
A „Környezetvédelmi Diplomadíj” pályázaton kiemelt díjazásban részesültek: Dikó Boglárka (BME), Postás Renáta (Soproni Egyetem), Riba Dániel (Soproni Egyetem) és Sztancs Gréta (BME).

Az ünnepség második felében Dr. Koncsos László „Tematikai modellezés a környezetvédelemben” címmel tartott érdekes előadást.